Interview TIME dengan SBY

| | Comments (9)
SBY
Are you enjoying being President?

Oh, yes, of course. But for me it's not a matter of fun but of responsibility. A challenge, a mission and, of course, an education. There are so many fundamental issues that I have to face.

Ah tentunya, emang enak jadi Presiden Indonesia sekarang-sekarang ini? Dengan begitu banyak permasalahan dan tantangan yang harus dihadapi. Dan seperti jawaban SBY bilang, responsibility, tanggung jawab jadi orang no 1 di Indonesia.

Kutipan lainnya (diterjemahkan sebisanya):

Indonesia mendapatkan peringkat sebagai salah satu negara paling korup dan salah satu tempat paling sulit melakukan bisnis. Bagaimana Anda akan menghadapi masalah ini?

SBY:
Kita harus menghapuskan korupsi secara struktural dan budaya. Saya memerintahkan polisi dan Jaksa Agung agar setiap kasus korupsi yang ditangguhkan untuk dimulai lagi. Kantor saya sendiri dan Wakil Presiden, para mentri dan gubernur perlu dilihat sebagai kantor yang bersih dan bebas korupsi.

Saya meminta langkah yang sama untuk dilakukan disetiap tingkat pemerintahan provinsi. Saya juga telah meminta Jaksa Agung untuk mengambil tindakan hukum pada setiap bank yang tidak sehat, atau memiliki indikasi korupsi, siapapun yang berada di belakang mereka.

Negri ini akan hancur jika kita tidak menghentikan tumbuhnya korupsi. Kita membutuhkan SHOCK THERAPY agar masyarakat mengetahui bahwa pemerintahan ini serius terhadap korupsi.

Kita ingin memperbaiki iklim investasi, dimulai dengan stabilitas politik, perbaikan keamanan, kebijakan perpajakan dan ekonomi yang tepat, dan kepastian hukum serta kontrak, serta semua sistem penyelesaian sengketa dilakukan dengan adil...

Kita tunggu aja SHOCK THERAPY-nya SBY.

 
Dibawah ini copy-an lengkap (mohon maap ye TIME) wawancara TIME dengan SBY minggu lalu yang diwawancari oleh Simon Elegant dan Jason Tedjasukmana dengan judul WE NEED SHOCK THERAPY. Original artikel bisa ditemukan disini
 

 
 
 
 
"WE NEED SHOCK THERAPY"
TIME, November 8, 2004 / Vol. 164, No. 19

Original article is here: WE NEED SHOCK THERAPY

An interview with Indonesia's new president

Running Indonesia—a fractious nation of 240 million people from more than 350 ethnic groups spread over some 17,500 islands*—is a tough job at the best of times. But the country's new President, *Susilo Bambang Yudhoyono, is taking over at a particularly difficult juncture. Terrorism is a constant threat. Among Asia's major developing economies, Indonesia's is growing the slowest. Recent years have witnessed a net outflow of foreign capital, frightened off not just by bomb blasts but corruption, red tape and a capricious legal system. The authorities have yet to resolve the stubborn separatist insurgency in the province of Aceh, and clashes between Muslims and Christians erupt periodically. When Yudhoyono, a 55-year-old ex-general, met with Time's Simon Elegant and Jason Tedjasukmana last week in his first interview since taking office, he appeared relaxed and confident, undaunted by the enormous challenges he faces.

Excerpts:

TIME: What will you do to fight terrorism in Indonesia?

YUDHOYONO: We will improve the capabilities of our intelligence, police and immigration officers to detect terrorist activities. I'll ask the provincial governments to do the same, so terrorist movements will not have a chance to grow.

TIME: How will you deal with Jemaah Islamiah, the network of Islamic militants blamed for bombings in Bali and Jakarta, and the radical religious schools linked to those found responsible?

YUDHOYONO: This will require communication and the right approach, so that law enforcement will not be misunderstood [by the Indonesian public] as the government's doing something unfair toward certain individuals or religious schools. I will review the steps being taken to deal with terrorism by the judicial, intelligence and police bodies to determine what actions need to be taken to eliminate terrorism, including the position of Jemaah Islamiah and places suspected of having ties to terrorism. After the review, if there's proof that Jemaah Islamiah as an organization does exist in Indonesia and that its members are involved in terrorist activities, then it will be declared a banned organization. We will use the legal process, so that this is a law-enforcement issue, not a political one.

TIME: Indonesia ranks as one of the world's most corrupt countries, and one of the most difficult places to do business. How will you tackle these problems?

YUDHOYONO: We have to eradicate corruption structurally and culturally. I've told the police and the Attorney General that any corruption cases once held up should be started again. My own office and those of the Vice President, the ministers and the provincial governors need to be seen as clean and corruption-free. I've asked that the same steps be taken at the provincial-government level. I've also asked the Attorney General to take legal action against any banks that are unhealthy, or where there are indications of corruption, regardless of who is behind them. This country will be destroyed if we do not stop the growth of corruption. There needs to be some shock therapy so that the people know that this government is serious about corruption ... We want to improve the investment climate, starting with political stability, improved security, good taxation and economic policies, and legal certainty—sanctity of contracts, and that all dispute-settlement systems are fair.

TIME: Five executives of the local subsidiary of the U.S. company Newmont Mining Group were jailed for a month because of alleged environmental violations. Will such actions hurt foreign investment in Indonesia?

YUDHOYONO: The chief of police reported to me about the Newmont case. I asked that the legal process be carried out fairly. If the case is handled fairly, without any political interference, it will be good for business and investment. I have asked that all the evidence be presented in court. We don't want any deviation in the legal process. We want all the involved parties to be able to follow the proceedings transparently.

TIME: Some say the military is too independent and powerful. Should it be placed under the Defense Ministry to ensure greater civilian control?

YUDHOYONO: This is a time of political transition. At the right time, the military has to be placed under the Defense Ministry to ensure that politicians are the policymakers. But we have to make sure that a civilian Defense Minister knows how to separate military and political matters. [In the interim,] I will make sure that communication and coordination are solid between the Defense Minister and the military, and that it is the Defense Minister who determines policy and budget. What we don't want is for the military to be used for any political purposes. This will be counterproductive to the growth of democracy in Indonesia.

TIME: You still often hear about human-rights violations by the military, especially in Aceh. What can be done to stop the abuses?

YUDHOYONO: The military's respect for human rights is getting better. The number of cases of human-rights abuses in conflict areas is much less now. If there's still violation in places like Aceh and Papua, we will hold military trials. None of these cases will be delayed or suspended just because they're in operational areas.

TIME: Will you restart peace negotiations with the separatist rebels of the Free Aceh Movement?

YUDHOYONO: The current military operation under way in Aceh must be maintained; if there were to be a power vacuum, a new threat to security could arise. But there should also be a new approach to finding a peaceful solution. There is an opportunity for us to end the conflict in Aceh with a new policy. I appeal to the leaders of the separatists to reunite [with Indonesia], and to their soldiers to come out [from hiding] and disarm. That would be the end of the armed struggle, and would allow for special autonomy to be carried out. I will consult with parliament about granting amnesty to those who voluntarily surrender.

TIME: The government has long subsidized fuel. But oil costs are rising, and the subsidies are straining the budget. Yet if you remove them, the price hikes could set off riots, as they have in the past. What will you do?

YUDHOYONO: I've asked the relevant ministers to conduct an analysis of the impact of higher fuel costs on the subsidy policy and the 2005 budget. If the subsidies seriously burden the budget, then I will set new policies that might affect the price of certain fuels, particularly those not consumed by the poor. Kerosene and diesel would still be subsidized, while premium gasoline would no longer be subsidized. Clearly our budget has to be fiscally sustainable, but the poor also need to be protected. Whatever the policy taken, the poor will be protected.

TIME: Are you enjoying being President?

YUDHOYONO: Oh, yes, of course. But for me it's not a matter of fun but of responsibility. A challenge, a mission and, of course, an education. There are so many fundamental issues that I have to face.

9 Comments

Farel Sinaga said:

Klw Indonesia mau maju, kita sebagai Warna Negara harus sabar. Jangan disana-sini demonstrasi melulu. Memperbaiki negeri ini tidak segampang membalikkan telapak tangan. Sabar dikit napa?

sudiana said:

Memulai memang perlu perjuangan.Menuju Indonesia yg aman sejahtera,siapa lagi kalau bukan dimulai dari diri kita sendiri.kita harus Patuh terhadap semua aturan yg telah ada.pemimpin jadilah sebagaimana seorang pemimpin.Rakyat jadilah sebagaimana rakyat.Kita semua memang mempunyai hak tetapi jng lupa kita semua juga mempunyai kewajiban.Tersenyumlah bangsaku karena sekarang kita telah mempunyai pemimpin yg akan membimbing kita semua menuju Indonesia yg lebih baik.

I Man said:

Saya percaya kepada bapak SBY akan memberikan yang terbaik bagi bangsa ini, dan saya percaya bangsa ini akan bangkit dari keterpurukannya meskipun mmembutuhkan waktu yang tidak sebentar tapi itu untuk anak cucu kita semua betul nggak? Masa sih kita negara teroris, sudah saatnya kita menyadari kelebihan dan kekurangan kita serta bersama mencoba untuk membangun kembali negeri ini, bumi pertiwi yang tercinta. Bersama kita bisa euy!

melvin said:

I'm sure Sby dapat membuat gebrakan baru untuk pemerintahan yang mendatang ini. untuk itu kita harus juga mendukung program yang telah direncanakannya, dan apabila ada tindakan ataupun hal yang dianggap tidak sesuai dengan kehendak rakyat, maka kita dapat mengingatkan dan juga mengambil tindakan yang tegas terhadap pemerintahannya.

CAhyo . said:

Memperbaiki kondisi Negara tidak bisa instan bagai membalik telapak tangan. Jangankan Negara, wong memperbaiki rumah tangga kita sendiri saja kalo keadaannya parah susahnya setengah mati. Saya optimis dengan niat tulus Bapak Presiden SBY mudah-2an keadaan negeri tercinta ini bisa menjadi lebih baik dalam segalanya, walaupun untuk itu harus dengan kerja extra keras dan dilandasi dengan MORAL yang baik dari para Pemimpin, Pejabat dan Aparatnya . Kita tidak perlu "negative thinking" dulu, apalagi mengkritik secara tidak proporsional bahkan emosional dan selalu meniupkan provokasi yang tidak etis/menyesatkan . Bangsa ini memang sudah terkenal memiliki jutaan "Komentator Terbaik" tapi sekaligus para komentator terbaik tsb anggota "NATO" (No Action but Talk Only). Kalau diminta masukan jalan keluar apa yang ditulis/diucapkan paling hanya bisa bengong yang akhirnya berkata POKOKNYA HARUS.....waaah repot

khalia said:

Assalamu'alaikum wr.wb alhamdulillah indonesia telah mempunyai presiden yang baru.Semoga bapak SBY bisa menjalankan tugasnya dengan sebaik-baiknya. jangan lupa tentang TPST kalau bisa dibuang di tempat yang belum dihuni oleh penduduk seperti di hutan, dan disediakan petugas untuk mengolah sampah tersebut.tolong kunjungi korban bencana alam yang terjadi belakangan ini."Jika Engakau Ingin Berhasil Jadilah Engkau Kesatria". Wassalamu'alaikum wr.wb.

Rudy said:

Buku Janji Presiden

Saya seorang penulis buku. Dua buku saya kini sedang dalam masa persiapan terbit oleh dua penerbit besar di Indonesia. Tapi, selain itu, saya baru saja menyelesaikan satu buku terbaru saya yang saya yakin akan sangat laris. Judulnya, "Janji-janji dan Komitmen SBY-JK". Saya mencari mitra bonafide, baik penerbit maupun perseorangan yang bisa menerbitkannya dalam waktu secepatnya.

Buku tersebut (tebal 161 halaman kwarto) berisi rekaman lengkap janji-janji yang diucapkan Susilo Bambang Yudhoyono dan Jusuf Kalla di berbagai tempat dan waktu sejak bulan Mei 2004 (masa persiapan pencalonan) hingga akhir Oktober 2004 (seusai pelantikan calon presiden dan calon wakil presiden terpilih). Selain itu juga dilengkapi dengan testimoni, komentar, tanggapan, dan harapan dari berbagai kalangan mengenai janji-janji mereka. Buku ini ditunjang referensi yang sangat lengkap dan terpercaya. Saya yakin buku ini akan laku di pasaran, bahkan hingga lima tahun ke depan.

Dasar pemikiran penulisan buku ini antara lain adalah ucapan SBY di berbagai tempat dan JK saat berbicara dalam sebuah rakernas di Semarang (17 Juni 2004): "Saya setuju jika janji-janji calon presiden dan calon wakil presiden dicatat, agar jika terpilih nanti, masyarakat bisa menagihnya". Tahukah Anda hingga kini sudah berapa banyak janji SBY-JK yang telah mereka penuhi dan sudah berapa yang ternyata mereka langgar? Buku ini bisa Anda jadikan pegangan yang sangat lengkap.

Sebagai bahan pertimbangan, sebelumnya saya sudah coba mengajukan buku ini ke sebuah penerbit terkenal. Mereka bersedia menerbitkannya namun tidak tercapai kata sepakat mengenai besarnya honor dan waktu terbitnya. Jika Anda berminat, Anda bisa menghubungi saya di 0811-18-5929. Terima kasih sebelumnya.

lasahidoman said:

Hanya Angin Surga?

Apakah ini hanya janji alias angin surga?

- Saya akan mempertahankan harga BBM supaya tak membebani rakyat
- Saya akan memperjuangkan berbagai kebutuhan pokok masyarakat
- Saya akan membuktikan bahwa semua sama di hadapan hukum
- Saya akan menciptakan ekonomi bangsa yang kuat dan adil
- Saya akan .....dll, dll.....

Ada 1001 janji lain dari SBY-JK (Presiden Susilo Bambang Yudhoyono dan Wakil Presiden Jusuf Kalla) yang termuat dalam buku terbaru terbitan Media Pressindo (2005) berjudul "Janji-Janji & Komitmen SBY-JK. Menabur Kata, Menanti Bukti".

Buku yang kini menduduki peringkat teratas penjualan di hampir semua toko buku terkemuka Indonesia ini merekam dengan lengkap janji-janji dan komitmen SBY-JK sejak bulan Mei 2004 (masa persiapan pencalonan) hingga akhir Oktober 2004 (seusai pelantikan calon presiden dan calon wakil presiden terpilih). Dibuat khusus untuk menjadi pegangan kita-kita atau siapa saja yang sedang menunggu janji. Anda bisa lihat detailnya di:

http://www.geocities.com/janjisbyjk

ATAU melalui linknya di:

http://www.geocities.com/klipingmedia

BAGI Anda yang ingin mengikuti diskusinya, Anda bisa mendaftar di:

http://groups.yahoo.com/group/jankomit

Nah, segitu dulu informasinya. Semoga berguna!

jean said:

saya percaya dengan janji Bapak sby tercapai ngak tercapai yang penting kata2xnya sdh menujukan suatu kepemimpinan yang perkasa dan sgt bertanggung jwb krn yg namanya pemimpin itu adlh satu,jd rakyat dipimpin oleh seorg pemimpin bkn pemimpin di pimpin oleh rakyat!?(kuno) nanti pemimpin pusing dan botak krn kepala rakyat kita kan jutaan,sementara kepala Bapak sby cuma satu ,jadi berikanlah beliau dukungan....

About this Entry

This page contains a single entry by enda published on November 9, 2004 1:00 PM.

Playgroup ! was the previous entry in this blog.

Mohon Maaf Lahir dan Batin is the next entry in this blog.

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.

Powered by Movable Type 4.01